Radomir Dumičić

Svi moji hobiji, priča o jednom životu...

Knjige i glazbaPisanje Glazbenih Vremeplova, odmah da kažem, usko je vezano za emisiju "SIJEČANJA". Bar je to tako bilo u početku. Naime tražeći podatke potrebne za emisiju, listajući svekoliku literaturu, časopise, stare novinske izreske, došao sam na ideju da to što posvuda sakupljam naprosto napišem i pohranim na jednom mjestu. Nerijetko nažalost, uložimo dosta truda da nešto prikupimo, za neke potrebe, nakon toga još jedno vrijeme taj se materijal "muva" oko nas, a onda najednom nestane. Kada nam ponovo zatreba, uzalud ga tražimo i na kraju se sjetimo da smo ga bacili u stari papir. I ponovo iznova prekopavamo po onome što smo već jednom radili. Da se to ne bi dogodilo, odlučio sam da sve prikupljeno zadržim, ukoričim i pohranim. I tako je nastalo za sada sedam knjiga. Pod različitim naslovima.

Prve dvije knjige nose naslov GLAZBENI VREMEPLOV - Dan po Dan, i u njima su ukratko zapisani glazbeni događaji na određeni datum: tko se od glazbenika rodio, tko umro, koja je pjesma bila popularna itd, recimo teksta pola do jedne kartice. Naravno, kada nešto napraviš tek vidiš da si to mogao uraditi i mnogo bolje. I ponovo se baciš na posao. Pišem, što bi se reklo, ponešto izmijenjeno i prošireno izdanje, tako da su prve dvije knjige postale stvar povijesti jer sve što je bilo u njima sada je pretočeno u nove dvije koje su dobile nazive: prva je zadržala naslov GLAZBENI VREMEPLOV-Dan po Dan, a drugoj sam proširio naslov i nazvao je DOGAĐAJI, LJUDI, FILM i GLAZBA - DAN PO DAN. One nisu više samo prikaz glazbe nego i događaja koji su pratili glazbu. Najprije se govori općenito o godini glazbenog događaja. Ukratko su opisani politika, društvo, kultura, znanost, film, a onda se govori o glazbenom događaju koji se dogodio te godine

naslov GLAZBENI VREMEPLOV-Dan po Dan, a drugoj sam proširio naslov i nazvao je DOGAĐAJI, LJUDI, FILM i GLAZBA - DAN PO DAN. One nisu više samo prikaz glazbe nego i događaja koji su pratili glazbu. Najprije se govori općenito o godini glazbenog događaja. Ukratko su opisani politika, društvo, kultura, znanost, film, a onda se govori o glazbenom događaju koji se dogodio te godine

Naime, kada sam govorio o radu na radio postaji Nova Gradiška nisam rekao da sam na toj radio postaji uređivao i emisiju koja se zvala PODNEVNI KONCERT, a išla je svake subote, točno u podne. Emisija je živjela od 15. travnja 1992. do 15. lipnja 1999. godine a onda je "naprasno" prekinuta jer su neki u uvodu te emisije prepoznali sebe, a bili su iz grupe "nedodirljivih".

Doduše, rekli su da emisija može ići, ali bez njenog uvoda, koji je u kratkim crtama na jedan specifičan način obrađivao aktualnu svakodnevicu. Naravno, da nisam pristao na teror slobodne misli, sretan što su moj nejasan tekst dosta jasno prepoznali subjekti i objekti. Kako je i špica emisije bila glazbena tema iz filma Točno u podne, knjiga je dobila taj naslov.

Podnevni koncert je obrađivao uglavnom po jednog glazbenika koji je bio povezan s datumom subote u kojoj se emisija emitirala. Šesta knjiga nosi naslov KRONOLOGIJA - DAN PO DAN, a obrađuje razne događaje koji su se događali kroz ljudsku povijest, od na primjer ubojstva Cezara u Senatu pa do rata u Iraku.

Za svaki datum je navedeno u prosjeku 10 do 20 događaja, više ili manje poznatih, ali zanimljivih. Iz svih pora ljudskog žvota. To je prva knjiga ove serije što znači da slijedi nastavak, a što opet ovisi o mnogim okolnostima. Prvenstveno onim životnim, zdravstvenim.

Šesta knjiga je strogo namijenjena ljubiteljima glazbe, a posebno radio voditeljima. Naslov sam po sebi govori sve TOP LISTE POPULARNE GLAZBE. U njima su navedene pjesme i pjevači popularne glazbe/ američke, britanske/ od 1940. godine do 1994. godine koji su se nalazili na prvim pozicijama top ljestvica. No tu se mogu naći i prve pozicije R&B hitova od 1965. do 1990. godine. U trećem dijelu te knjige mogu se naći pjesme koje su se samo jednom pojavile na top listi TOP 20 i to od 1955. do 1984. godine.

Nisu zanemareni i Grammy dobitnici, doduše ne u svim kategorijama ali u glavnim da, od 1958. do 1991. godine. I na kraju se mogu naći sve nominirane filmske teme kao i dobitnice Oscara od 1934. do 1996. godine. Jednoga dana će se ovo dopuniti i proširiti. Materijal sam sakupio, nedostaje mi samo - vrijeme. A njega nikada dosta. U međuvremenu dok ovo pišem/siječanj 2009. godine/ dobitnici Grammy i Oscara su obrađeni u mojim drugim knjigama, iako ću ih jednoga dana ako vrijeme dopusti obraditi u samostalnim knjigama.

Kada se čovjek jednom ozbiljno uhvati pisanja uvijek pronađe nešto o čemu bi mogao pisati. A s obzirom da sam se ja utopio u glazbenu povijest, odlučio sam malo proširiti svoj interes i krenuo teškim putem prema povijesti dvadesetog stoljeća. I tako je nastala „najdeblja i najteža“ u riznici mojih knjiga, knjiga pod naslovom:

KRONOLOGIJA XX STOLJEĆA, LJUDI, DOGAĐAJI, ZLATNE PLOČE

Zlato i platina popularne glazbe, 1900. - 2000.

Knjiga je neprimjetno podijeljena na nekoliko nivoa koji se ne rijetko isprepleću, pa je njihovu granicu teško odrediti. Oni se nadovezuju jedan na drugi, nastojeći da postoji neka nevidljiva nit koja ih povezuje. U njoj ćete naći politička događanje isprepletena s društvenim i kulturnim prilikama. Doznati će te nešto o znamenitim ljudima, o tehničkim dostignućima, važnim pronalascima. Knjiga će vas odvesti na mnoga sportska takmičenja, osvježiti već pomalo zaboravljene uspjehe. Možda će vas ponukati da u knjižnici potražite djela poznatih književnika da pročitate romane po kojima su snimljeni znameniti filmovi. Konačno, iako ne sve, u njoj ćete saznati dosta o popularnoj glazbi, ponaosob, američkoj, a napose će vas odvest u svijet zlatnih i platinastih ploča, onih, koje su prodane u milijun i više primjeraka. Naravno u Americi. Ustvari prva ideja je i bila na jednom mjestu okupiti pjesme koje su se prodale u milijunskoj nakladi. No, događaji su se nizali sami od sebe, pa se obujam materijala znatno povećao. Gledajući sada s ove pozicije, kada je sve završeno, radostan sam. Kada bih se ponovo odlučio za pisanje nečeg sličnog, siguran sam, da bih se uredno držao prve ideje.

Kada je riječ o zlatnim pločama moram napomenuti i upozoriti da njihovo vrjednovanje ima dva vremenska odsječka. Za zlatne singl ploče to je od 1958. a za platinaste od 1976. godine do kraja 1988. godine. Recording Industry Association of America / RIAA / je zlatnom singl pločom proglasila onu koja se prodala u milijun kopija, dok je platinasta singl ploča morala biti prodana u dva milijuna primjeraka. Od 1. siječnja 1989. godine RIAA je ublažila kriterije pa je zlatnim singlom proglašena ploča prodana u 500.000 kopija, dok se platinasta singlica morala prodati u najmanje milijun komada. O tome vodite računa. Postoji i kategorija višestruke platinaste ploče, prodane u više milijuna kopija kao i kategorija dijamantne ploče, koja znači prodaju u preko deset milijuna kopija. Naravno, ponovo je riječ o SAD-a. U knjizi su sve ploče navedene kao zlatne, uz isticanje onih koje su kasnije postigle i platinastu nakladu. Tako da se ne zbunite.

U knjizi ćete kod nekih pjesama obavezno kod onih s prve pozicije/ naći i po dva datuma. Jedan /prvi/ koji označava kada se dotična pjesma pojavila prvi put na američkoj top ljestvici i drugi koje govori kada je dotična pjesma zauzela najvišu poziciju. Podatak kada je pjesme prodana u zlatnoj nakladi nije lako dostupan pa su iste u knjizi navedena pod datumom kada su se prvi put pojavile na američkoj popularnoj top ljestvici: Znak ( + ) iza godine, znači da će dotična pjesma svoju najvišu poziciju ostvariti u slijedećoj godini (pr. CARPENTERS: "Please Mr. Postman" 23. studeni 1974.+ godine-prvi put na top listi, a 25. siječnja 1975. godine prvo mjesto u trajanju od tjedan dana). Za mnoge pjesme sam naveo i njihove pozicije na drugim top ljestvicama.

Napominjem, kada naiđete na ploču koja je prodana u zlatnoj tiraži na više top ljestvica, da to ne znači da je ista prodana na svakoj top ljestvici u milijun kopija, to označava samo njenu milijunsku tiražu. Navedene su i pjesme koje su se u različitim obradama pojavile na top ljestvici popularne glazbe. Postoji vjerojatnost da je poneka zlatna ploča ostala neotkrivena (ali ne veliki broj), budući sam kao izvore koristio literaturu najvećih autoriteta na ovom području. Uostalom tu je i popis literature. Nakon što je napisana KRONOLOGIJA XX. SLOLJEĆA , prionuo sam na pisanje i obradu zlatnih i platinastih ploča , ali sa jednog drugog aspekta. Do sada su napisane tri knjige, a četvrta se upravo smjestila u tipkovnici moga laptopa . Njenim završetkom biti će zaokruženo i to područje. Ljubitelji glazbe će moći će u tim knjigama naći sve zlatne i platinaste ploče američke popularne glazbe od 1900 do 2000 godine. U prvoj knjizi su navedeni abecednim redom izvođači i njihova kratka biografija, uz napomenu o njihovim uspjesima na nekoliko top ljestvica, te dobivenim nagradama, Potom slijede datumu kada su se pjesme pojavile prvi put na top ljestvici, kada na najvišoj poziciji, na kojem mjestu i koliko tjedana te koliko su ukupno tjedana provele na popularnoj ljestvici Vrućih 100. Naći ćete razvrstane pjesme po danima, mjesecima i godinama, prema skladateljima itd. Uostalom to će se moći vidjeti i na web stranici.

Podnevni koncert je obrađivao uglavnom po jednog glazbenika koji je bio povezan s datumom subote u kojoj se emisija emitirala. Šesta knjiga nosi naslov KRONOLOGIJA - DAN PO DAN, a obrađuje razne događaje koji su se događali kroz ljudsku povijest, od na primjer ubojstva Cezara u Senatu pa do rata u Iraku.

Za svaki datum je navedeno u prosjeku 10 do 20 događaja, više ili manje poznatih, ali zanimljivih. Iz svih pora ljudskog žvota. To je prva knjiga ove serije što znači da slijedi nastavak, a što opet ovisi o mnogim okolnostima. Prvenstveno onim životnim, zdravstvenim.

Šesta knjiga je strogo namijenjena ljubiteljima glazbe, a posebno radio voditeljima. Naslov sam po sebi govori sve TOP LISTE POPULARNE GLAZBE. U njima su navedene pjesme i pjevači popularne glazbe/ američke, britanske/ od 1940. godine do 1994. godine koji su se nalazili na prvim pozicijama top ljestvica. No tu se mogu naći i prve pozicije R&B hitova od 1965. do 1990. godine. U trećem dijelu te knjige mogu se naći pjesme koje su se samo jednom pojavile na top listi TOP 20 i to od 1955. do 1984. godine.

Nisu zanemareni i Grammy dobitnici, doduše ne u svim kategorijama ali u glavnim da, od 1958. do 1991. godine. I na kraju se mogu naći sve nominirane filmske teme kao i dobitnice Oscara od 1934. do 1996. godine. Jednoga dana će se ovo dopuniti i proširiti. Materijal sam sakupio, nedostaje mi samo - vrijeme. A njega nikada dosta. U međuvremenu dok ovo pišem/siječanj 2009. godine/ dobitnici Grammy i Oscara su obrađeni u mojim drugim knjigama, iako ću ih jednoga dana ako vrijeme dopusti obraditi u samostalnim knjigama.

TOP LJESTVICE

Knjiga koja nosi gornji naslov napisana je sa svrhom da mi olakša posao u kreiranju emisije SIJEČANJA o kojoj sam već pisao. Naime kao autor, urednik i voditelj te emisije koja nas stalno vraća u prošlost uz glazbeni odabir nekada popularnih melodija, uz koje nas često vežu nezaboravne uspomene, spominjem često podatke vezane za pjesmu , izvođača, autora i sve ono što je vezano uz njih.

Nastojeći da podaci budu što je moguće vjerodostojniji ( što uvijek nije moguće, neke događaje točno datirati), bacio sam se na skupljanje podataka, tražeći i provjeravajući iste u koliko je god moguće više različitih izvora. Naravno da je to mukotrpan posao; to najbolje znaju oni koji i sami traže neke podatke. Stotine i tisuće okrenutih stranica knjiga, glazbenih časopisa, top ljestvica i osobnih zapisa, a isto toliko utrošenih sati nisu bili uzaludni.

Slušatelji našeg radio vala 98.1 MHz - Nova Gradiška, slušajući podatke mogu biti sigurni da se u njih mogu pouzdati, recimo ako se slučajno klade. Naravno, odmah se ograđujem. Naime ima slučajeva gdje je jedna pjesma označena recimo kao zlatni disc, a na drugom mjestu zlato se ne spominje ni u snu. No takvih dilema nema previše. Naravno da top ljestvica podliježe izvjesnim promjenama. Na primjer neka pjesma s vremenom može biti prodana u više milijunskoj nakladi pa onda prelazi u posebnu kategoriju tako zvanih zlatnih ili platinastih ploča, a u trenutku dok ovo pišem još je daleko od te tiraže. No ni toga nema previše. Većina kategorija su definitivne i ne podliježu promjenama.

I tako skupljajući godinama podatke to sam prepisao, uredno uvezao u knjigu i sada mi služe za osobno korištenje pri uređivanju tjedne emisije Siječanja. Ne moram više svaki put ponovo tražiti podatak koji sam već jednom našao.

Prva knjiga pod ovim naslovom sadržavala je popis pjesama koje su se našle na prvim pozicijama glazbenih ljestvica popularne glazbe od 1940. godine do 1994. godine, prvenstveno na američkoj i britanskoj top ljestvici: Billboardovoj i New Musical Express, koristeći pri tome više izvora, pa i top ljestvice slušanosti na mnogim radio postajama.

No, interes se nije zaustavio samo na popularnoj zabavnoj glazbi. Zanimljiva mi je bila i R&B glazba pa sam počeo i tu pabirčiti i skupljati podatke da bi konačno sakupio koje su se pjesme iz tog glazbenog žanra našle na prvim pozicijama u vremenu od 1965. godine do 1990. godine.

NEOBRISANE SUZE PROŠLOSTI

Neobrisane suze prošlosti

Knjiga koju upravo gledate i koja nosi naslov "Neobrisane suze prošlosti" nastala je nakon jednog moga sna, kojeg sam u svome životu sanjao osam puta. I uvijek je bio do u detalj isti. Nakon posljednjeg tog sna 31. kolovoza 2013. godine, odlučio sam da dio svoga života, po nekoliko događaja, napišem i iste povežem sa drugim osobama i događajima koji su se zbivali iste te godine. Znači knjiga je pisana kao kronologija zbivanja od 1944. godine, kada sam još bio u skrovištima zagonetnog Mosora i nepredvidivog Biokova. Od tada je moje pamčenje jasno poput ogledala. Doduše sjećam se još ponekog događaja i ranije, ali neki su lagano obavijeni maglom poput ranog jesenjeg dana, kroz koju vidimo, ali nam slike baš i nisu jasne.

Oni, koji ovo neće nikada čitati, reći će da je to moja autobiografija i bili bi samo djelomično u pravu, jer je u knjigu upisano samo nešto od mog života, kojeg ni u jednoj knjizi ne bih mogao potpuno ogoljeti, koliko zbog mene, toliko i radi mnogih događaja koji i nisu baš za priču. Radi toga uvjeren sam da ničija autobiografija nije nikada u potpunosti napisana. Naprosto dio sebe čovjek želi ostaviti samo za sebe. Neki iz sebičnosti a mnogi iz moralnih razloga. Jer, tko je još o samom sebi napisao nešto loše, nešto što bi promijenilo mišljenje o njemu kod čitatelja, koji su imali sasvim drugu sliku. Ako znate takvog, pokažite mi ga.

I tako sam 1. rujna 2013. godine sjeo za računalo i počeo pisati, ne znajući ni sam kako će to izgledati ni što će biti napisano. A kada sjednete za pisači stroj, kao da vam se otvore svi zamučeni vidici, slike prošlosti vam naviru poput nabujalog potoka nakon obilna kiše i naprosto se začudite da je to sve bilo stvarno. A jest. Pisao sam, gotovo utrkujući se sa vremenom i bojeći se da će ono prije isteći nego što ja dovršim započetu misao. U prosjeku petnaest do osamnaest sati. Ponekada i više, pa do u jednom trenutku kada sam za računalom proveo neprekidno punih 47 sati, prekidajući samo zbog fizioloških potreba - pića, jela...

U knjizi su osim crtica iz mog života prikazani i ljudi sa kojima sam živio i radio, ali i važni događaji u svijetu koji su ostali zapisani u povijesti. Posebno sam se zadubio pišući o filmovima i glazbi koji su bili popularni u vrijeme koje opisujem. Kako sam se svega sjetio? Dobro pitanje. Naime od ranih dana svog života, vodio sam neku vrstu dnevnika u kojeg sam zapisivao ukratko događaje, filmove koji su bili popularni, pjesme koje su se izvodile, pa ćete uz recimo opis kako sam jedne zime pao u more i skoro zaglavio, naći i opodatke koji su filmovi te godine igrali, koje pjesme izvodile i slušale na radio prijemnicima ili kasnije koje TV emisije zaiokupljale pažnju gledatelja. Naravno do tog vremena dok nisam zapisivao poslužio sam se bilo pričama mojih ukućana ili starijih mještana i znanaca, a kasnije to i provjeravao literaturom koja je to obrađivala.

Posebno sam ovjekovječio neke glazbene događaje, koje sam već od samog početka pratio kao festivale u San Remu, Zagreb fest, Opatiju, Splitski festival. Našlo se u knjizi mjesto i za takmičenje Eurovizije, kao i podaci o Oscarima, Grammy nagradama i američkoj popularnoj ljestvici Hot 100.. I tako pišući o prošlosti dosjetio sam se da uz svaku napisanu godinu napišem po nešto o aktualnom trenutku i događajima koji se sada događaju, pa će se u njoj naći i Sabornici iz Remetinca, kao i mnogi drugi koji su u trenutku dok sam pisao bili Hit vijest. I tako je nastala ova knjiga od tisuću i koju stotinu stranica više. I to njen Prvi dio. Za Drugi, za sada, neman ni snage, ali ni volje, jer bi on bio napisan u stilu onih filmova kod kojih na ekranu u lijevom ili desnom kutu pišu oznake 15 ili 18, što kako znate nisu preporučljivi za mladež te dobi.

I tako jureći u petoj brzini sive supstance, nakon 6. mjeseci i pet dana stavio sam zadnju točku na napisano. Naravno, kakav bi ja to bio predstavnik vrste Homo Sapiens, kada bih to označio kao definitivno, a da više niša ne dodam. I tako pišući ovo, što upravo pišem, priznajem da već po treći put prelazim napisani tekst, dodavajući, ispravljajući ili gramatički i stilski poboljšavajući rečenice U međuvremenu su se dogodile još neke bitne stvari koje sam naknadno unio u knjigu i zaključio na kraju sve svojim 73. rođendanom, dakle 10. listopadom. Naravno, to ne znači da neće još ponešto biti zapisano, sve do trenutka dok knjigu ne pročitam do kraja. A onda uistinu stavljam zadnju točku na sve. Netko će mi podastrti staru narodnu mislilicu "Nikada, ne reci nikada", pa uvažavajući istu neću u ovom trenutku biti kategoričan sa prije napisanom izjavom. I ugodno vam gledanje buduće, neobjavljene knjige.

OSCARI

Knjiga o glazbenim Oscarima sadrži 808 stranica A4 formata, bez slika. Tekst u knjizi podjeljen je na nekoliko segmenata. U prvom djelu se daje kratak rezime nekih važnih društveno-političkih -kulturnih-sportskih i inih podataka koji su obilježili godinu u kojoj se govori o filmskim pjesmama koje su nominirane za tu prestižnu nagradu, Američke Akademije za Film i Umjetnost. Slijedi dio u kojem sam naveo po dva do tri hita, koji su bili, prema više izvora, popularni u svijetu, nabrajajući sve izvođače koji su ih doveli na popularne ljestvice / najčešće američku i britansku / istodobno napominjući i različite popularne i ine ljestvice na kojima su se našli. Kao treći odjeljak naveo sam po tri pjesme koje su se nalazile na prvim pozicijama američke popularne glazbe, za svaku godinu /počevši od 1934. godine kada je dodijeljen prvi Oscar za najbolji filmski song pa do 2000. godine / kao i njihove izvođače, pozicije, te na kojim su se ljestvicama u USA nalazili. Za mnoge sam naveo dužinu trajanja pjesme kao i cijenu po kojoj se ista mogla nabaviti. Ono što je važno napomenuti je, da je za one pjesme koje su dobile neko priznanje navedeno o kojem se radi / kao Grammy, Kuća slavnig R&R ili Grammya itd.

Slijedi dio koji govori o tri najpopularnija izvođača te godine, tri najuspješnija tekstopisca te tri najuspješnija debitanta uz naznaku pjesme sa kojom su debitirali na američkoj popularnoj ljestvici, kao i podaci o pjesmi, kao što je gore spomenuto. Konačno dolazi i dan održavanja Oscarove ceremonije gdje sam naveo mjesto i vrijeme, domaćine, itd, nešto rekao o najuspješnijim filmovima i dobitnicima Oscara, uz poneku natuknicu ili detalj koji zasladi cjelokupni tekst. I na kraju dolazi glavna tema filmska glazba i pjesme koje su nominirane u kategoriji - najbolji filmnski song. Tu su opisane sve pjesme a ne samo dobitnica, rečeno je iz kojeg filma, tko je glumio, tko ju je izvodio na ceremoniji te kako je ista prihvaćena od slušatelja; je li se pojavila na popularnoj ljestvici, tko ju je sve izvodio, na kojim se ljestvicama našla, je li dodatno nagrađivana, u kolikoj je nakladi prodana i da ne nabrajam. Bilo bi predugačko. I na kraju, svaku godinu sam završio sa po jednom latinskom ili nekom drugom izrekom, a za one koji vole poeziju kraj svake godine krasi po jedna pjesma poznatih svjetskih pjesnika i manje poznatih pera. Naravno ima tu još detalja koji tekst čine pitkijim, a proizvod su mojih nepodopština ili razmišljanja u kasnim noćnim satima kada sam napisao i najveći dio ove knjige, koja je pisana na sto gramskom papiru i ne daj Bože da vam padne na nogu. Sigurno bi završili u gipsaoni.

Eto toliko o knjizi u koju sam utrošio mnogo vremena skupljajući materijal i koja je na kraju potrošila veliki dio moje energije /što mi nije žao/, zato sam na kraju stavio Veliku točku kao znak da se više neću upuštati u ovakovu egzibiciju iako sam imao u planu napisati još dvije knjige /o Grammy nagradama i američkoj C&W glazbi/, ali moji stvaralački akumulatori su se poprilično ispraznili, a nisam dobio ni odgovor od Svevišnjeg da li bih imao vremena to ostvariti. Onima koji budu imali knjigu u rukama / a njih vjerojatno neće biti / želim ugodno čitanje; vjerujem da se neće pokajati uz napomenu da je čvrsto drže iz prije navedenih razloga ozljeđivanja.

GLAZBENI VREMEPLOV

Neobrisane suze prošlosti

Glazbeni vremeplov 5 je knjiga koju sam počeo pisati , neki bi rekli davne 1997. godine, a meni se čini kao da je bilo jučer. Stalno sam je gledao, povremeno dodavao i oduzimao dok nisam prošle 2015. godine odlučio da je definitivno uokvirim. U principu se ne razlikuje mnogo od predhodnih, no već riječ "u principu" znači da ipak ima neke razlike. Zapravo ona je drugačija od ostalih, ne toliko po sadržaju koliko po izgledu. U njoj se po prvi puta pojavljuju slike. Pišući o životu iz glazbenog , ali i filmskog svijeta nastojao sam dotični naslov obogatiti slikom, bilo izvođača ili nekim detaljem iz filma, a svakako i slikom ploče na kojoj se nalazi pjesma o kojoj govorim. Gledajući je sada sam sam se uvjerio u težinu poznate izreke da slika govori koliko i tisuću riječi. Sada čitajući o nekome , ne trebam zamišljati kako je dotični izgledao, jer pred sobom imam njegovu sliku. Za svaki datum sam pokušao napraviti i mali uvod koji objašnjava kakva je bila društvena klima u trenutku događaja koji opisujem.

Koliko sam uspio u tome nije na meni da prosudim, a neće ni netko drugi imati priliku jer to je unikatni primjerak, koji da bi ugledao svjetlo dana trebao bi još mnogo truda, što ne bi bio problem , ali ona druga stavka novac je prepreka koja će je ostaviti ovakvu kakva jest. Knjigu sam u toku pisanja i dorađivao, pa sam na kraju uz svaki naslov napisao i po neku moju pjesmu koju sam napisao baš toga datuma o kojem piše, pa ako se nekome tko ju ne bude čitao ne svidi tekst, možda će mu se svidjeti moj uradak. Ali i tu nije kraj, jer budući sam zaljubljenih u kaktuse na kraju sam odlučio da ubacim i fotografije iz kolekcije kaktusa, tako da na kraju ne znam što je ustvari ta knjiga. Povijest glazbe ili filma, knjiga poezije ili atlas kaktusa. No za mene to i nije važno, a drugi je i tako neće imati prilike uzeti na zub kritike. Sve u svemu, osobno sam zadovoljan, možda ne toliko sadržajem, koji uvijek može biti i bolji, koliko izgledom. Njezinih 1555 stranica, ulijevaju strahopoštovanje ako ni zbog čega ono zbog njezinih 5100 grama, koji predstavljaju opasnost za svakoga kome bi pala na nogu. O glavi ne smijem ni razmišljati. Možda će neka nova biti još bolja, jer čovjek se stalno uči, najbolje na svojim greškama.